Medische uitslagen

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]Onderstaand treft u medische uitslagen van Siberian Husky’s in Nederland. Om het overzichtelijk te houden zijn enkel de eerste 10 regels/waarden zichtbaar in het overzicht.
U bent zelf in de gelegenheid om de gegevens naar wens te filteren en zoeken.[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text]Naast medische uitslagen hebben wij ook enkele artikelen van onze vaste dierenartsenpraktijk (Sterkliniek Ermelo) beschikbaar.

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_wp_text][table id=Medisch /][/vc_wp_text][vc_separator color=”juicy_pink”][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_wp_text]Heupdysplasie uitslagen

HD A (=negatief): de hond is op basis van de röntgenfoto vrij van HD; dit betekent niet dat je hond geen “drager” van de afwijking kan zijn.

HD B (=overgangsvorm): op de foto’s zijn kleine veranderingen zichtbaar die het gevolg zijn van heupdysplasie.

HD C (=licht positief) of HD D (=positief): je hond laat duidelijke veranderingen zien die passen in het ziektebeeld van HD.

HD E (=positief in optima forma): de heupgewrichten zijn ernstig misvormd.[/vc_wp_text][vc_wp_text]NW: Norbergwaade

Bij een normaal heupgewricht is de Norbergwaarde vaak tussen de 30 en 40. Een hond met een lage Norbergwaarde heeft ondiepe heupkommen en/of een slechte aansluiting van de gewrichtsdelen en kan vaak niet meer de hoogste score (A) halen.

Een normale of zelfs hoge Norbergwaarde betekent helaas niet zonder meer dat de betreffende hond goede heupgewrichten heeft.[/vc_wp_text][vc_wp_text]Botafwijking

Er is een rechtstreekse koppeling tussen de ernst van de botafwijkingen en de uitslag:

  1. Zeer lichte botafwijkingen (1) leiden tot de beoordeling HD B,
  2. Lichte botafwijkingen (2) leiden tot de beoordeling HD C,
  3. Ernstige botafwijkingen (3) leiden tot de beoordeling HD D.

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_wp_text]Goniodysplasie

Ligamentum pectinatum abnormaliteit (voorheen goniodysplasie)
Op het ECVO formulier onder punt 8.

Het ligamentum pectinatum ligt in het oog.
Het vormt doorlaatbaar weefsel dat zorgt dat er vloeistof uit de oogkamers weg kan stromen, zodat de oogdruk constant blijft. Bij deze afwijking is het ligament verkeerd geplaatst. Daardoor kan het kamervocht niet goed weg via de iridocorneale hoek. Die hoek kan abnormaal klein zijn (goniodysgenesis) of misvormd (pectinate ligament dysplasie=PLD) Dit zorgt voor verhoging van de oogboldruk (primair glaucoom). Dus een stoornis van de balans tussen productie en afvoer van het oogvocht. Op een leeftijd van 1,5 – 2 jaar kan dit zich openbaren.

De waarde n.o. staat voor “niet onderzocht”.[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]