Raad van Beheer

[vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][vc_message color=”alert-info” message_box_color=”alert-info” icon_type=”pixelicons” icon_pixelicons=”vc_pixel_icon vc_pixel_icon-info”]Deze informatie over de Raad van Beheer wordt verstrekt door de SHKN.

Voor vragen inzake stambomen, im- of export, genetica of andere kunt u contact opnemen met de Raad van Beheer via www.houdenvanhouden.nl[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]Aangezien de informatie en regelgeving van de Raad van Beheer aan verandering onderhevig is is besloten om op deze website geen uitvoerige informatie te verschaffen. Derhalve verwijzen wij graag naar de uitgebreide en complete website van de Raad van Beheer
De raad van beheer in Nederland:  http://www.raadvanbeheer.nl

Het verschil tussen een kynologenclub en een rasvereniging is dat een rasvereniging zich bezighoudt met de belangenbehartiging van meestal één ras, bij voorbeeld de Bouvier of het Kooikerhondje. Hun activiteiten hebben dan ook vrijwel altijd een directe link met het ras dat zij vertegenwoordigen. Wat een rasvereniging precies te doet, is te lezen in een andere brochure van de Raad van Beheer: “Wat is en doet een rasvereniging”.

De Raad van Beheer is hét aanspreekpunt als het gaat om rashonden, om kynologische informatie en ondersteuning in de breedste zin van het woord. Het werkterrein van de Raad van Beheer is heel breed: van stamboomregistratie, kennelnaam registratie, opleidingen, certificering, hondensport en –tentoonstellingen tot gedrag, gezondheid en welzijn van rashonden.

Voor een actueel overzicht van contactgegevens van alle erkende Kynologenclubs en de aangeboden diensten kunt u terecht op www.raadvanbeheer.nl, knop ‘verenigingen & activiteiten’, pagina ‘Kynologenclubs & diensten’. Meer weten over het werk van de Raad van Beheer? Vraag via info@raadvanbeheer.nl de gratis brochure “… voor alle rashonden” aan of download de brochure van de website www.raadvanbeheer.nl[/vc_wp_text][vc_wp_text]De Raad van Beheer is de organisatie in Nederland die staat voor de relatie tussen mensen en honden. Hierbij gaat het niet alleen om allerlei activiteiten die je met je hond kunt doen, zoals sporten of showen, maar ook om het fokken van gezonde honden. Kynologie staat voor alles wat te maken heeft met deze bijzondere relatie. Daarom is de volledige naam ook Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. In het buitenland spreken ze meestal over ‘Kennel Club’.[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”2980″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_toggle title=”Uitvoeringsregelment” el_id=”1487881321568-d3cbeb86-6e0d”]De Raad van Beheer heeft een nieuw Uitvoeringsregelment aangaande huisvesting en locatie’s.

Om het bestand als PDF hier te lezen klik HIER.

 

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Raadar” open=”true” el_id=”1487886359480-e22692c9-a10d”]

Iedere maand geeft de Raad van Beheer een digitale nieuwsbrief, Raadar, uit. Hierin lees je meer over het door ons gevoerde beleid, vind je de laatste kynologische weetjes en doen zij verslag van bijeenkomsten. Ook vermelden zij in de Raadar welke verenigingen lid zijn geworden van de Raad van Beheer, vind je er een overzicht van kynologische functies en geven zij een beknopte kynologische agenda weer.

Je kan  alle edities van Raadar teruglezen in Raadar archief[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_toggle title=”Importeren” open=”true” el_id=”1487881321302-b5214c3f-f38b”]Sommige mensen kijken op tegen het kopen van een pup in het buitenland. Maar het kan een goed idee zijn als je op zoek bent naar een ras dat in ons land maar weinig wordt gefokt, of als er geen nesten in ons land op komst zijn. lmporteren is zeker gewenst voor fokkers op zoek naar ‘nieuw bloed’.[/vc_toggle][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_toggle title=”Exporteren” open=”true” el_id=”1487886241194-11fe71f8-30d1″]Op zoek naar een pup het internet afstruinen is heel gewoon geworden. Afstanden spelen geen rol meer, zoekmachines doen waarvoor je vroeger een gedegen kennisnetwerk nodig had. Met een beetje handigheid kijkt een pupkoper makkelijk op diverse adressen binnen. Zo kan het gebeuren dat buitenlandse pupkopers op hun speurtocht terechtkomen bij fokkers in Nederland. Niet langer speelt dit alleen bij fokkers van naam en faam die gewend zijn regelmatig te worden benaderd voor pups van show- of fokkwaliteit.[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_toggle title=”Een Rashond uit het Buitenland?” el_id=”1487887492066-0586e4ac-4156″]Raad van Beheer – Radar –

Sommige mensen kijken op tegen het kopen van een pup in het buitenland. Maar het kan een goed idee zijn als je op zoek bent naar een ras dat in ons land maar weinig wordt gefokt, of als er geen nesten in ons land op komst zijn. lmporteren is zeker gewenst voor fokkers op zoek naar ‘nieuw bloed’.

Eigenlijk zijn er niet veel belemmeringen om te importeren. Als je vanzelfsprekend maar alle voorzorgen in acht neemt, op dezelfde manier als je doen zou als je in Nederland een pup koopt. Veel mensen zoeken tegenwoordig meteen op internet. Een rasvereniging kan je er ook bij helpen. De adressen van de rasverenigingen vind je op www.raadvanbeheer.nl. Een pup aanschaffen is een zaak van vertrouwen, maar zeker ook van je hersens gebruiken. Dus neem goed de tijd om je degelijk te informeren. Hoe komt de fokker over? Is het iemand die er eer in zal stellen je de pup te gunnen die je zoekt? Hoe ziet de stamboom van je pup er uit? Hebben de ouderdieren van het nest goede kwalificaties, zoals de juiste scores op de noodzakelijke gezondheidsonderzoeken? En heel belangrijk: krijgen de pups een stamboom die is erkend door de FCI?

Referenties inwinnen
Wil je checken of wat de fokker je vertelt daadwerkelijk klopt – altijd aan te bevelen – dan kun je mogelijk al bij de Nederlandse rasvereniging terecht. Weten ze daar het antwoord niet, dan kunnen ze verwijzen naar de zustervereniging in het betreffende land. Ga je niet vooraf kijken naar de pup en loopt de communicatie vooral via internet, dan is het extra belangrijk referenties in te winnen. Er zijn nu eenmaal mensen die zich als doorgewinterde fokker voordoen, maar veel vaardiger zijn in het (laten) maken van een mooie website dan in het fokken van honden.

Als je een pup koopt ligt de prioriteit wel bij een goede hond, niet bij een mooie presentatie.

FCI erkende stamboom
Voor je definitief tot aanschaf besluit, moet je er absoluut zeker van zijn dat de pup een stamboom krijgt die erkend is door de FCI. De FCI is de Fédération Cynologique Internationale, de overkoepelende instantie van de officiële kynologie. De Raad van Beheer is lid van de FCI. De stamboom van je pup moet zijn uitgegeven door een kennel club uit een land dat ook is aangesloten bij de FCL Dit kun je controleren op www.fcLbe. Een stamboom van The Kennel Club (voor honden uit Engeland) of the American Kennel Club (voor honden uit de Verenigde Staten) wordt ook geaccepteerd.

Stambomen van instanties als bij voorbeeld de U.C.I. – Union Cynologique Internationale, Belgisch Verbond voor Kynofielen, European Club Canine ECC, Europaïsche Hundesport Union EHU, UKC United Kennel Club, ARFE of ARFE Europe worden niet geaccepteerd en zijn in dit opzicht waardeloos. Tweede belangrijke punt is dat het identificatienummer van de hond moet overeenkomen met het nummer op de bij de hond behorende documenten. Check of dit het geval is, of zal zijn, voordat je met de pup bij de fokker vertrekt. In Nederland valt hier niets meer aan te doen; als het niet in orde is heb je een ernstig probleem.

De grens over
De pup moet vanuit het buitenland naar Nederland komen. Tegenwoordig gelden Europese regels. De pup moet gechipt zijn en over een (Europees) paspoort beschikken. Normaal gesproken moet een hond tegen rabiës (hondsdolheid) zijn geënt voor hij het land binnen mag, maar voor pups onder de drie maanden geldt een uitzondering. Dan volstaat een verklaring dat de pup tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet wáren met rabiës. De import van dieren jonger dan drie maanden uit een land dat niet tot de EU behoort, is alleen mogelijk vanuit bepaalde landen en onder bepaalde voorwaarden. Informatie is te vinden via het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren via www.licg.nl. Is import zonder rabiës enting niet mogelijk dan is er geen man over boord. De pup moet wat langer bij de fokker blijven en daar op de leeftijd van drie maanden gevaccineerd worden. Drie weken later kan hij naar Nederland komen.

Meedoen
Als je als Nederlander met je rashond wilt meedoen aan activiteiten, zoals tentoonstellingen of werkproeven, of als je met de hond wilt gaan fokken, dan moet de hond geregistreerd worden in het Nederlands Honden Stamboek, NHSB, en op jouw naam met het juiste adres staan.

Blijft de hond altijd alleen gezelschapsdier, dan hoeft overschrijven niet. Maar omdat je nooit weet wat de toekomst brengen zal, is het aan te raden het overschrijven toch meteen maar te regelen. Hoe doe je dat?

Je hebt al gecontroleerd dat je hond een erkende stamboom heeft en dat zijn identificatienummer overeenstemt met dat op zijn stamboom. In de meeste gevallen heb je nog een verklaring nodig, een ‘Export pedigree’ of een export stempel. Als je geluk hebt heeft de fokker daar al voor gezorgd. Zo niet dan moet je dat zelf nog bij de kennel club in het geboorteland van de hond aanvragen. De eisen per land staan op www.raadvanbeheer.nl en bij onduidelijkheid kun je altijd bellen naar het bureau van de Raad.

Insturen
Zijn alle paperassen in orde, maak er dan voor jezelf een kopie van en stuur de originelen aangetekend op naar de Raad van Beheer, Postbus 75901, 1070 AX Amsterdam. Sluit daar ook een briefje bij waarin je de gegevens van de hond vermeldt en verzoekt de hond op jouw naam en adres op te nemen in het NHSB.

Als alles klopt krijgt je een ontvangstbevestiging met nota. Is de nota voldaan dan komt iemand van de Raad van Beheer thuis de identificatie van de hond controleren. Was de chipcode bij het afhalen van je hond zichtbaar, maar bij bezoek aan je dierenarts niet meer, maak je dan geen zorgen: de medewerker van Raad van Beheer beschikt over een geavanceerd leesapparaat. Laat een importhond nooit voorafgaand aan de controle door een medewerker van de Raad van Beheer een chip geven door de dierenarts. Dan loop je namelijk het risico dat de hond wordt opgenomen in een bijlage van het NHSB. Deze manier van inschrijven heeft als gevolg dat de hond bijvoorbeeld geen internationaal kampioen kan worden. Nu realiseer je je misschien de gevolgen niet, later kan het heel vervelend zijn dat het zo gelopen is. Dus wacht het controlebezoek door de Raad rustig af.

Afronding
Na het controleren van de identificatie wordt de administratie op het bureau van de Raad afgerond. Een registratiebewijs met je gegevens als nieuwe eigenaar wordt aangemaakt. Op de buitenlandse stamboom komt een stempel met de datum, het NHSB nummer en de tekst ‘import Nederland’. Als je de nota snel betaald hebt en de medewerker van de Raad op het afgesproken moment bij je terecht kan, heb je het NHSB nummer en registratiebewijs binnen een paar weken na insturen in huis.

Voor nadere informatie kun je terecht op de website van de Raad van Beheer onder  ‘Importeren van een rashond‘ .

Bovenstaand artikel is overgenomen uit Onze Hond 12 van december 2008.

Tekst:
Janneke Leunissen-Rooseboom[/vc_toggle][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_toggle title=”Een Rashond naar het Buitenland?” el_id=”1487887487358-2c84275d-8f1f”]

Raad van Beheer – Raad & Daad

Export van een pup – Een rashond verkopen naar het buitenland
Op zoek naar een pup het internet afstruinen is heel gewoon geworden. Afstanden spelen geen rol meer, zoekmachines doen waarvoor je vroeger een gedegen kennisnetwerk nodig had. Met een beetje handigheid kijkt een pupkoper makkelijk op diverse adressen binnen. Zo kan het gebeuren dat buitenlandse pupkopers op hun speurtocht terechtkomen bij fokkers in Nederland. Niet langer speelt dit alleen bij fokkers van naam en faam die gewend zijn regelmatig te worden benaderd voor pups van show- of fokkwaliteit.

Als de geboorte van een nest maar ergens op internet te vinden is, kan nu ook een beginnend fokker of iemand die geen bekendheid geniet van shows of werkproeven een aanvraag uit het buitenland krijgen, en dat kan dan heel goed gaan om ‘gewoon’ een fijne huishond. Meer fokkers dan vroeger zullen dus geconfronteerd worden met de vraag of ze een pup willen exporteren. Als je daarmee voor de eerste keer in aanraking komt, vraag je je misschien af waar je allemaal rekening mee moet houden. In deze Raad en Daad enkele tips.

Inschatten
Het eerste dat je je als fokker altijd afvraagt als iemand je benadert voor een pup is: zou dit een goede baas voor een van mijn pups kunnen zijn? Dat is lastig te beantwoorden als het om onbekenden gaat. Maar bij mensen wonend in Nederland is een ‘sollicitatieprocedure’ met persoonlijk contact in de regel goed mogelijk. Bovendien valt er desgewenst ook makkelijk wat te checken als je dat zou willen. Maar hoe verder de belangstellende pupkoper woont, en hoe onbekender je bent met zijn omgeving, hoe moeilijker het wordt om in te schatten of je pup het bij hem of haar goed zal hebben. Vaak verloopt het contact voor een groot deel ook nog per e-mail. En ook de taal kan nog een extra bemoeilijkende factor zijn in de internationale communicatie.

Misschien kun je via de Nederlandse rasvereniging en de rasvereniging in het land waarin de aspirant puppykoper woont toch enige referenties inwinnen.

Met enig geluk echter is de afstand te overwinnen en kunnen ook buitenlandse pupkopers langskomen. Dan kun je de mensen tenminste ook bekijken in hun omgang met de honden. Persoonlijk kennismaken zou je natuurlijk ook als voorwaarde kunnen stellen.

Koopcontract
De Raad stimuleert Nederlandse fokkers om met de pupkopers altijd een koopovereenkomst te sluiten. Met buitenlandse pupkopers zou dat natuurlijk even waardevol zijn voor de beide partijen. Let daarbij op dat het bij de toelichting of vertaling voor iedereen duidelijk is wat het contract inhoudt.

Vervoer
Als je tot overeenstemming bent gekomen zal de pup op zeker moment vanuit het Nederland naar het land van bestemming gaan. Twee vragen komen dan op: hoe gaat de pup reizen en wat is er nodig om de grens van zijn nieuwe vaderland over te komen? Hoe gaat de pup reizen? Hopelijk kunnen de pupkopers het hondje komen ophalen en gaat de reis per auto. Voor een bestemming die te ver afligt, wordt meestal gekozen voor een vliegreis. Een enkele keer, afhankelijk van de bestemming, de maatschappij, de gezagvoerder en de maat van de pup is, als de bezitter zelf meereist, vervoer in de passagiersruimte toegestaan. Meestal echter zal het bagageruim de plek zijn waar de hond tijdens de reis moet verblijven. Onafhankelijk van of de eigenaar meereist of dat de pup alleen vliegt, zal de pup dan worden vervoerd in een speciale reiskennel die bij de maat van de hond moet passen. Laat je bij aankoop daarvan goed adviseren, want de maat luistert nauw: te klein leidt tot problemen omdat streng wordt gelet op dierenwelzijnregels. Er bestaan diverse gespecialiseerde bedrijven die service bieden bij vervoer van dieren, maar ook bij de luchtvaartmaatschappijen zelf is nuttige informatie te vinden.

Grenspapieren
In de Europese Unie gelden de Europese regels. De pup moet gechipt zijn en over een Europees paspoort beschikken. De chip krijgt de pup van de Raad van Beheer en het paspoort koop je bij de dierenarts, bij de eerste enting van de pups. Normaal gesproken moet een hond tegen rabiës (hondsdolheid) zijn ingeënt voor hij een ander land binnen mag, maar voor pups onder de drie maanden geldt in veel landen een uitzondering. Dan volstaat een verklaring dat de pup tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met rabiës.

De EU-leden Engeland, Ierland, Zweden en Malta hebben aparte invoerregels. Gaat een pup die kant op, maak dan een extra studie van de importbepalingen. De invoerregels zijn te vinden op bijvoorbeeld de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren LICG: www.licg.nl. Kijk bij Thema’s op Dier en vakantie / Dier mee op vakantie.

Als de pup naar een land toegaat dat niet tot de Europese Unie behoort, zal meestal een rabiësenting nodig zijn. Dat betekent dat je de pup wat langer moet houden, want hij kan pas op de leeftijd van drie maanden gevaccineerd worden en in de regel moet de enting dertig oud zijn. Als de pup langer moet blijven, vergt dat extra afspraken met de nieuwe eigenaar.

In enkele verre landen geldt de quarantaine. De vraag komt dan op je af of je dat je puppy wel wilt aandoen.

Stamboom met export pedigree
Als je de dekking en daarna de geboorte op tijd hebt aangemeld en de kosten voor de inschrijving in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) op tijd hebt voldaan, zal de medewerker van de Raad van Beheer langskomen als de pups tussen vijf en zeven weken oud zijn. De medewerker bekijkt het nest en voorziet de pups van een chip. In de regel krijg je voor de pups twaalf weken oud zijn de stambomen thuis gestuurd. De stamboom kun je aan de pupkoper toesturen en het door de nieuwe eigenaar bij het afhalen ondertekende registratie bewijs kan naar de Raad worden ingezonden. Als een pup naar het buitenland verkocht blijkt te zijn wordt op het bureau van de Raad automatisch het voor het land van bestemming noodzakelijke export papier aangemaakt. De nota om de kosten daarvoor te voldoen zal naar de fokker verstuurd worden.

Overschrijven
Elk land heeft zijn eigen regelgeving omtrent de registratie van stambomen. Het is een goede service om je pupkopers te adviseren contact op te nemen met de kennelclub in hun eigen land om na te vragen op welke wijze de hond moet worden overgeschreven naar het nationale stamboek van het land.

De adressen van de nationale kennel clubs zijn te vinden op de website van de Fédération Cynologique Internationale (FCI): www.fci.be . Ook op de website van de Raad van Beheer vind je informatie hierover ‘Exporteren van een Rashond

Bovenstaand artikel is overgenomen uit: Onze Hond 1 van januari 2009.

Tekst:
Janneke Leunissen-Rooseboom[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]